понеделник, 10 февруари 2014 г.

Как да си направим вечен календар

Винаги съм обичала геометрията. Не мога да кажа, че това ми помага особено в ежедневието, освен на изпита по дескрептивна геометрия в университета :о))), но има и такива моменти. Например когато искам да направя нещо хартиено, което до сега съм виждала само на снимка. Такъв беше случаят с този настолен вечен календар, който направих преди време (повече за него ТУК).
Сега ми се налага да направя още един. Този път обаче, се опитах да проследя целия процес на изработката в снимки (телефонни). Добавих по няколко думи в обяснение и се надявам да са от полза на всички, които ми писаха с въпроси по календара. Вероятно има и по-лесни начини, но...
 Аз лично започвам с кубчетата на които ще поместим цифрите. Трябват ни две с рамер 5/5 cm.
Оформяме разгъвката на кубовете като на единия край и страничните им части, оставяме аванс за залепване (в този случай са с ширина 1см). Прегъваме и залепваме.
 Лепилото, което използвам е Glue, но често го замествам и с C200. 
 Кубчетата са готови и е ред да подготвим и цифрите, които ще отразяват датите в календара.
За да може календарът коректно да показва всички дати, то е необходимо да разположите цифрите така:
на страните на единия куб - 0,1,2,3,5,6  (6 ще се използва и за 9)
а на другия куб - 0,1,2,4,7,8
В случай, че имате подходящи шаблони можете да използвате тях. В моят случай очертах по шаблон и изрязах цифрите от бял картон. 
Ред е на паралелепипедите за месеците. Те са три броя, за да поместим по 4 месеца на всяки един. Тъй като те заемат пространството под кубовете то страните им са с ширина 10 см и височина 1,6 см. (в случай, че сте изработили кубове с различен размер от 5/5 см то просто го разделете на три). Оставете си "ушики" за залепването - 1,6 см. Добре е да надпишете стените преди да ги залепите. Готово. 
За да продължим с изграждането на основата е добре да измерим размерите, които ни се получават при вече събраните елементи. Може да има леко разминаване на места и да се наложи да прибавим по някой милиметър. Именно заради това, аз предпочитам да направя първо тези части и след това да се водя от тях, а не обратното. 
При мен събраните елементи се получиха с габаритни размери 10,2/6,6 см. 
                                      
Към получените размери добавям по един сантиметър към долната час и двете страни. Така получавам челната "П" образна форма, която да побере спокойно частите.
Следващата стъпка е изрязването на елементите, които ще направят основата ни 3D. Трябват ни два правоъгълника, които ще използваме за външни страници. Изчислих, че размерите им трябва да са 7.6/5.2 см. От всичките им страни оставих "ушички" за залепване. 
Сега е моментът да изрежете и едни голям правоъгълник за гръб на календара. Ширината му трябва да отговаря на ширината на "П" образното парче, а именно 12,2см.
(Съветвам Ви да го очертаете или просто да бележите ъгълчетата му върху самия гръб. Така ще имате ориентир при залепването на частите) 
Дължината на гърба е пожелание в зависимост от декорацията, с която сте решили да го украсите на финала. 
Междувременно изрязах и два тесни правоъгълника с място за залепване към гърба на календара. Те ще играят ролята на "подлакътници" в последствие.
За да затворим цялата издадена част е необходимо да направим и още две части за вътрешните страни на страниците. Техните размери можете да получите от габаритните размери на събраните части - 10,2/6,6 см като от всички страни оставите "ушички" за залепване - 1 см за основата и 0,5 см за страничните. 
Прегъваме ги и ги оформяме по следния начин. След това всички части залепваме първо към гърба на календара, а след това и помежду им.
Вече сме залепили и оформили страниците пристъпваме към затварянето им с челната "П" образна форма. Нейната цел е да укрепи цялата конструкция, а и да придаде завършен вид на календара. Ще получим нещо такова...
На финала измерваме и изязваме два правоъгълника, които да ни послучат за затваряне на дъното. При тях не е нобходимо да пставяте място за залепване, тъй като лепилото ще бъде разположено върху "ушичките" на страниците.
Малкото вътрешно правоъгълниче е с размери 10.1/5,1 см. (измерваме ги от вече готовата конструкция).
А голямото за основата се получи 12,3/5,1 см. (измерваме ги от вече готовата конструкция).
Ако сме измерили всичко правилно, то елементите ни би трябвало да паснат така, че спокойно да ги поставяме и вадим от конструкцията. 
Сега Ви остава само да го декорирате по свое желание...
Ох, готово :о)))

For English, please use Google translate on the side bar. Thank you!

6 коментара:

  1. Прекрасно уроче и много полезно :) Тези дни си мислих за такъв календар, но така и не успях да си се сетя как да разположа цифрите. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  2. математика си е математик, и това си личи най-вече в творческите му изяви :) Много добре обяснено, непременно ще го пробвам като ми остане малко време.... а сега копвам :) в папката за BG феи с идеи.

    ОтговорИзтриване
  3. Ади, геометрия, геометрия, но без сръчни ръце като твоите няма да стане ;)))

    ОтговорИзтриване
  4. Доста играчка си е този календар. Благодаря ти за чудесното фото-уроче!

    ОтговорИзтриване
  5. Всъщност не се бях запитвала как точно се правят, а съм виждала доста такива календари. Браво, Ади, урочето е много добро!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна идея със страхотно обяснение! Благодаря, Ади! :)
    Много е полезно! Ще влезе в употреба някога...

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е важно за мен!
Your opinion is important to me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...